Follow us

Hoe schrijf je een ondernemingsplan?

"Als het plan niet werkt, verander dan het plan, niet het doel."

Je hebt een briljant bedrijfsidee, maar nu is het tijd om het uit te werken. Een ondernemingsplan is de sleutel tot succes. Maar hoe schrijf je er een?


Wat is een ondernemingsplan?

Het is een document dat de belangrijkste doelen van jouw bedrijf schetst en hoe je deze wilt bereiken. Het beschrijft jouw marketingstrategieën, financiële prognoses en operationele plannen. Dit document moet meetbare doelen bevatten en hoe je deze gaat bereiken.

Maar het is niet de bedoeling dat je het schrijft en wegstopt in de lade. Het ondernemingsplan is een dynamisch document dat je op koers houdt en de basis vormt voor een duurzame, winstgevende onderneming.

Er zijn twee soorten ondernemingsplannen: het traditionele en het 'afgeslankte' plan. Een traditioneel ondernemingsplan is gedetailleerd en uitgebreid, waarbij je diepgaand schrijft over elke onderdeel om jouw bedrijf volledig te begrijpen. Dit kan door een bank of investeerder worden gevraagd om jouw bedrijf te evalueren. Een 'slank' ondernemingsplan is een beknopte versie van het volledige plan. Het bevat nog steeds alle essentiële informatie voor uw bedrijf, maar is veel sneller te schrijven en kan je op weg helpen.

Hier zijn de 7 stappen om je op weg te helpen met je ondernemingsplan en je geweldige idee te verwezenlijken:


1. Samenvatting

De samenvatting is het eerste en misschien wel belangrijkste deel van jouw ondernemingsplan. Dit is het deel dat iedereen zal lezen en moet overtuigend zijn. Het moet een beknopte beschrijving geven van jouw bedrijf die de lezer overtuigt om verder te lezen. Dit gedeelte mag niet te lang zijn en dient als introductie op de rest van het plan.

  • Wat doet jouw bedrijf precies? 
  • Wat is jouw bedrijfsvisie
  • Wat zijn jouw doelstellingen?
  • Wat verkoopt je? 

Dit zijn belangrijke vragen die beantwoord moeten worden in de samenvatting van jouw ondernemingsplan. Zorg ervoor dat deze informatie duidelijk en beknopt wordt vermeld om de interesse van de lezer vast te houden en hen te overtuigen om door te lezen.


2. Beschrijving van het bedrijf 

Nu het bedrijf is uitgelegd, is het tijd om jezelf erbij te betrekken. Bij startende en kleine bedrijven is de eigenaar vaak de belangrijkste persoon die de kernvaardigheden bezit die worden verkocht als het product. Dit is de plek om aan de lezer te vertellen wie je bent en wat jouw plannen zijn. Hierdoor krijgt de lezer een duidelijk beeld van waarom je een bedrijf bent gestart.

Dit is een goed moment om uw concurrentievoordeel uit te leggen. Wat heb je te bieden wat anderen niet hebben? Heb je jarenlange ervaring in de markt? Beschik je over een unieke vaardigheid die niet veel mensen hebben? Door dit te benadrukken, laat je zien waarom je je onderscheidt van jouw concurrenten en waarom potentiële klanten voor jou zouden moeten kiezen.


3. Marktanalyse

Een goede market analysis helpt jou om de markt waarin je wilt opereren beter te begrijpen. Het toont jouw begrip van de markt en de branche waarin jouw bedrijf actief is.

Het is van cruciaal belang om jouw doelmarkt te definiëren in deze sectie. Wie is jouw ideale klant? Een goed begrip van jouw klanten is belangrijk. Dit kan gebaseerd zijn op onderzoek of je eigen ervaring. Als je bijvoorbeeld jarenlang in de branche hebt gewerkt voordat je jouw eigen bedrijf begon, hebt u veel inzicht in de branche. Dit is de perfecte gelegenheid om jouw kennis en ervaring te benadrukken.

Deze sectie omvat een beschrijving van de markt, inclusief de omvang, het groeipotentieel en de huidige trends. Je dient ook specifieke details over jouw doelmarkt te vermelden, zoals demografische gegevens en de geografische locatie. Vergeet niet om jouw gewenste marktaandeel te vermelden. Dit zal jou helpen om realistische doelen te stellen voor jouw bedrijf en te weten waar je je op moet richten.


4. Management en organisatie

In het gedeelte over Management en Organisatie beschrijf je hoe jouw bedrijf zal worden geleid en wie erbij betrokken zijn. Het is belangrijk om de rollen en verantwoordelijkheden van het management te schetsen, de organisatiestructuur te definiëren en aan te geven wie verantwoordelijk is voor welke taken en afdelingen.

Als startende of kleine onderneming ben je waarschijnlijk een eenmanszaak en is dit mogelijk niet essentieel om mee te beginnen. Maar als je in de toekomst mensen gaat werven, kan het nuttig zijn om deze informatie te hebben.


5. Analyse van concurrenten

Een grondige analyse van jouw concurrenten is een cruciaal onderdeel bij het opstarten van uw bedrijf. Het helpt u om een goed begrip te krijgen van de markt waarin je opereert en hoe u zich kunt differentiëren van jouw concurrenten. Het is belangrijk om de sterke en zwakke punten van uw belangrijkste concurrenten te identificeren en strategieën te bedenken om je te onderscheiden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van expertise, toegankelijkheid of kwaliteit. Het is van groot belang dat je je kunt onderscheiden om jouw succes te waarborgen.


6. Een marketingplan opstellen

Nu je jouw product of dienst kent, jouw doelmarkt en jouw verkoopdoelen, kun je een marketingstrategie uitstippelen om uw product of dienst aan potentiële klanten te verkopen. Overweeg de volgende vragen:

  • Hoe ga je jouw product/dienst onder de aandacht van uw ideale klant brengen?
  • Hoe onderscheidt jouw product/dienst zich van de concurrentie?
  • Wat is de koopervaring van een klant voor jouw product/dienst?


7. Financiële overzichten

Het financiële gedeelte van jouw ondernemingsplan is cruciaal voor uw succes. Hierin schetst je de financiële positie van jouw bedrijf, zowel in het heden als in de toekomst. Het niveau van detail varieert afhankelijk van jouw doelgroep. Het is belangrijk om de volgende drie gebieden op te nemen: resultatenrekening, balans en cashflowprognose. Deze financiële rapporten helpen je en jouw investeerders te begrijpen hoe jouw bedrijf winstgevend zal zijn en hoe je de financiën in de gaten houdt.

Resultatenrekening

Dit is de winst- en verliesrekening, een overzicht van de financiële prestaties van uw bedrijf gedurende een specifieke periode. Het omvat alle inkomstenbronnen en uitgaven, inclusief verkoopopbrengsten, kosten van verkochte goederen, brutowinstmarge, bedrijfskosten, nettowinst voor en na belastingen, en totale uitgaven.

De balans

Een balans beschrijft de hoeveelheid activa, passiva en eigen vermogen in het bedrijf.

Activa - kortetermijnactiva zoals contant geld, inventaris, of langetermijnactiva zoals onroerend goed 
Passiva - Kortlopende schulden zoals crediteuren en belastingen en langlopende zoals een hypotheek 


Kasstroomprognose (cashflowprognose)

Een kasstroomprognose is een belangrijk onderdeel van jouw financiële planning. Het geeft inzicht in uw toekomstige inkomsten en uitgaven, waardoor je beter kunt plannen en eventuele tekorten kunt voorkomen. Het omvat details over jouw verkoop, vorderingen, totale inkomsten, marketing en overheadkosten. Met een kasstroomprognose kun je precies zien wanneer je geld ontvangt en wanneer je moet betalen, zodat je altijd de juiste hoeveelheid geld beschikbaar hebt om uw bedrijf draaiende te houden.

Investeer in jezelf en jouw bedrijf

en neem vandaag nog contact op met ActionCOACH Business Coaching.




Deel deze posT